Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: Folk metal Fešta uz Arkonu, Stribog i Leecher @ Boogaloo, Zagreb, 2.2.2018.

Izvještaj i galerija: Folk metal Fešta uz Arkonu, Stribog i Leecher @ Boogaloo, Zagreb, 2.2.2018.

by Ines Siuc

U petak, 2. veljače, imali smo priliku poslušati ruski folk metal Arkonu, uz gostujuće bendove Stribog i Leecher. Folk večer sa symphonic uvodom održala se u Booglaoou u Zagrebu.

Prvi na pozornici bio je Leecher, mađaraski symphonic cello bend. Na ovom su koncertu promovirali svoj album Sightless. Posebnost ovog benda je to što se umjesto gitarama služe vilončelima. Zagrebačkoj publici ili nisu poznati ili su jednostavno žanrovski predaleko za ovaj tip koncerta pa su teško i rijetko dobili suradnju od napola pune dvorane, što je šteta jer bend ima zaista solidan live nastup. Uspjeli su se predstaviti kao opušten i simpatičan bend. U glazbi se drže provjerenih symphonic šablona, ali upotreba čela daje im poseban zvuk koji zapravo jako dobro funkcionira, iako ih je na koncertu bilo teško čuti. Leecher tako nije razočarao publiku, ali nije izgledalo niti kao da ju je oduševio ovom prilikom.

To nije bio slučaj sa idućim bendom. Stribog je folk metal bend iz Zagreba, na domaćoj sceni već jako dobro poznat. To se moglo vidjeti u količini prisutnih fanova koji su dvoranu gotovo sasvim napunili tijekom njihovog nastupa. Stribog je svoj set odradio solidno, sa kombinacijom starih stvari, koje su publici zaista odgovarale, i onih sa nadolazećeg albuma “Tvoje kraljevstvo zeleno“. Ako ste fan Striboga, na ovom ste nastupu mogli vidjeli jedan njihov standardni nastup. 

Nakon kratkog čekanja na sceni su se pojavili i headlineri večeri, ruski folk metal bend Arkona. Koncert su odradili u sklopu turneje„Khram European tour 2018“ kojom promoviraju svoj 9. studijski album, “Khram” koji je objavljen 19. siječnja preko izdavačke kuće Napalm Records. Arkona je nastup započela sa pjesmom “Mantra”,koji je intro albuma “Khram” a poslužio je i kao efetan ulazak za bend nakon kojeg su nastavili sa novim stvarima. Koncert je u drugoj polovici nastavio po (očekivanim) starim stvarima, kao što je “Goi, Rode, Goi” i, sada već uobičajeni kraj, “Yarilo”. Osim neobičnog fenomena da se izvan koncertnog prostora formirao parti sa glazbom zaista nevezanom za Arkonu, drugih iznenađenja na nastupu bilo. Arkona je koncertno uvijek dobar bend, i sa njihovog koncerta je teško otići nezadovoljan. Međutim, ovaj nastup bio je dobrim dijelom odrađen. Radi li se tek o uhodavanju na početku turneje ili nekom drugom razlogu nije toliko bitno, ali ovo svakako nije bilo najbolje što bend može ponuditi – dobra je strana da nije bilo niti loše, posebno ako ovaj nastup ne možete usporediti sa nekim prijašnjim.

Ovaj koncert bio je pomalo neobična kombinacija bendova u kojoj se svaki bend ipak imao prilike pokazati i publici ponuditi nešto. Zbog toga je ovo bio izvrstan način za provesti petak navečer i zagrijati se za nastavak koncertne sezone koja nam slijedi!

You may also like