Home ReviewsConcerts Izvještaj: Balkan Metal Meeting 3 @ Centar Mladih, Slavonski Brod

Izvještaj: Balkan Metal Meeting 3 @ Centar Mladih, Slavonski Brod

by Metal Jacket

Kako vikendi prolaze i kako smo često na svirkama po glavnim gradovima, odlučili smo se na malu promjenu i poslali smo dio ekipe Metal Jacket-a u Slavonski Brod na 3. Balkan Metal Meeting. Ono što nas je tamo dočekalo bilo je iznad svih naših očekivanja te smo se uvjerili da se na omanjoj metal sceni može pronaći kvalitetan, glasan i jak urlik svih bednova koji su odlučili nastupati. Neki od nas i dalje imaju masnice (ponajviše ja koji se nisam mogao suzdržati da ne budem u svakoj mogućoj šutci) ali to nije važno. Ono što je važno je to da smo vikend proveli u Slavonskom Brodu, a kako nam je bilo, možete detaljnije pročitati u tekstu ispod i pogledati slike u galeriji.

Petak, 22.09.2017. bio je zabilježen kao prvi dan BMM (Balkan Metal Meeting-a). S obzirom da su bendovi krenuli već od 20h, sve je već moralo bilo spremno ranije, a dok smo čekali bendove da krenu s svirkom, mi smo se družili s suorganizatorima iz Umjetničko-glazbene udruge Slavonski Brod. Brod je inače poznat kao jedan od gradova u kojem je rock’n’roll bio glavna tema i središte događanja. Situacija danas nažalost nije baš takva, ali to ne sprječava brodske rokere i metalce da svoju žeđ za dobrom glazbom nađu ponovno u svome gradu. U petak smo imali priliku poslušati neke od lokalnih bendova kao što su Krist (Zagreb), Chains of Suffering (Ivanjske), Kymera (Osijek), Chemical Exposure (Slavonski Brod) i Urban Instinkt koji nam dolazi iz susjedne Bosne i Hercegovine. Čast otvaranja 3. BMM je imao Krist koji se nisu nimalo suzdržali da daju sve od sebe i pokažu kako to rade naši thrasheri. Definitivno na iznenađenje cijele publike, za kraj su odsvirali cover na “Masovnu Saranu” na koju je publika jednostavno poludila i dala svu svoju potporu bendu. Nakon njih, nastupili su Chains of Suffering koji su nastavili jednakim žestokim tempom thrasha. U tom periodu se već polako Centar Mladih, mjesto gdje se BMM održavao, počeo vrlo brzo popunjavati i činiti atmosferu življom i boljom. Nakon njih, po 3. puta u Slavonskom Brodu, došla je Kymera i odsvirala svoje žestoke riffove publici koja ih jedva dočekala ponovno čuti. Dečki su odradili majstorski posao tokom sviranja, a ništa lošije nije bilo kada je Chemical Exposure, kao lokalni bend iz Broda, došao na pozornicu. Brođani su ih kao i uvijek odlučili podržati glasnim pjevanjem i najčešćim šutkama koje su se mogle napraviti. Naravno, pohvaliti ćemo se kako je naš član MJM, Tomislav, vokal Chemical Exposure-a. Tomo, svaka čast, bio si odličan, kao i uvijek. Nismo niti sumnjali. Nakon Chemicalaca, na pozornicu je došao Urban Instikt i pod žanrom rap core zasvirao nešto dosta drugačije od onoga što je do tada sviralo. Moramo reći, publici se promjena svidjela i bend je bio podržan od strane onih koji su odlučili ostati do samoga kraja. Ostatak večeri smo proveli u Caffe bar Insomniji u druženju s bendovima i publikom  veseloj atmosferi.

Midnight Sorrow

Nakon tako dobrog petka, subotu navečer smo čekali s velikim uzbuđenjem jer je subota dan koji obilježava samu svrhu BMM, a to je ta da nam na scenu dođu bendovi koje inače nemamo priliku tako lako poslušati uživo. Tako da, subota je krenula u još većem žaru i atmosferi od petka, a na scenu je nastupio symphonic metal bend Midnight Sorrow iz Francuske. Mnoge je svojom vokalisticom podsjetio na mlade dane slušanja Nightwisha, no čak i bez tih usporedbi, odradili si odličan show na sceni i dokazali kako symphonic metal i dalje ima snagu kao što je imao i prije. Tokom večeri, dalje su nam na pozornici bili dečki iz Mesmere, jedini bend porijeklom iz Hrvatske koji je svirao u subotu. S svojim vrištećim vokalima i brutalnim riffovima, zaslužili su da budu stavljeni u subotu. Nakon otpadanja glava nama koji smo bili među prvim redovima, na red nam je

Mesmera

došao bend iz Njemačke imenom Formosa. Njihov miks između hard rock-a i metala privukao je mnoge koji su radi žestine prethodnih bendova odlučili ostati u Insomniji ispijati litre i litre piva. Nakon sat vremena žešćeg rocka, na red su nam došli Talijani iz grupe Skanners. Ljubitelji čistog heavy metala su tada došli na svoje, skačući po prvim redovima radeći nerede koji su bend tjerali da sviraju bolje, brže i žešće. Promovirajući svoj novi album, ovdje su stekli mnogo novih fanova koji jedva čekaju njihov povratak u Slavonski Brod. Na kraju same večeri, nastupio je bend iz Mađarske pod nazivom Don Gatto. Isto kao što je bilo u petak, i u subotu se za kraj ostavilo nešto što je poprilično različito od većine. Ovdje je riječ o hc punk bendu koji je, svojim veoma lako pamtljivim riffovima završio BMM koji će nam svima ostati u dobrom sjećanju. Ostatak večeri smo proveli isto kao i u petak samo uz puno više novih ljudi i dobroj atmosferi koja će mnogima ostati duboko u sjećanju. I za sam kraj, želio bih se zahvaliti svima što su se odlučili pojaviti i podržati BMM te Umjetničko-glazbenoj udruzi Slavonski Brod i Hammer and Tongsu koji su se pobrinuli za fenomenalan zvuk i organizaciju tokom oba dana. Dečki su odradili fenomenalan posao i zaslužili su svako pivo koje su dobili.

Don Gatto

I tako se naša ekipa MJM vratila s odličnog provoda jedne male metal scene koja je dokazala kako je vrijedna svoga imena i kako bi, ako ovako nastavi, mogla postati sve veća. Naravno, uza sve to, vratili smo se s podosta novih masnica, promuklih glasova, bez novca u novčanicima (nismo opljačkani, samo smo sve potrošili na pića) i bolova u vratovima koji će trajati narednih par tjedana. I znate što, nije nam nimalo žao zbog toga. Da možemo sve to ponoviti, ponovili bismo bez imalo razmišljanja!

Tekst: Filip Matan
Foto: Mateja Paradžik
 
ORGANIZATORI:
Balkan Metal Meeting
Hammer and tongs – tour and promotions
Umjetničko-glazbena udruga Slavonski Brod
Rock Caffe Bar “Insomnia”

You may also like