Home ReviewsConcerts Invazija na Veliku Planu je uspjela

Invazija na Veliku Planu je uspjela

by Vjeran

Invazija na Veliku Planu je uspjela

Invasion from te East

Poklonici metala u balkanskim državama, a i van njih, vrlo dobro poznaju diskografski i festivalski rad izdavačke kuće Miner Records: pedesetak bendova sa objavljenim albumima na labelu, petnaestak održanih festivala Invasion From The East u Srbiji i susjednim zemljama, širok spektar promotorskihh aktivnosti… Posle Novog Sada, Zemuna, Valjeva, Banja Luke, Skoplja, Milan Miner (kako vlasnika Miner Recordsa popularno zovu suradnici) odlučio je da festival organizira u malom mjestu kao što je Velika Plana, uz pomoć i logističku podršku Lava Davidoviča, glazbenog novinara, profesora povjestii vlasnika portala Celtic Slavic Webzine Serbia. Zadatak je bio težak, ali je više nego uspešno izvršen. Dvomjesečna reklamna kampanja u vidu plakata, flajera, tribina, gostovanja na lokalnim televizijama i postova na društvenim mrežama dala je rezultat: bašta DRUM bara, čiji je vlasnik Sale nesebično ustupio prostor i opremu za potrebe festivala, u petak, 31.07.2015. godine, bila je potpuno ispunjena raspoloženom publikom, a bendovi selektirani za ovu priliku pokazali su što znači dobar metal uživo.

Koncert je, točno po predviđenoj satnici, u 21:30 otvorio beogradski progressive opera sastav Aurium. Nažalost, iz opravdanih razloga, Scaffoldnastupili su bez bubnjara i basiste, te je ritam sekcija puštana sa matrice, što je donekle ublažilo njihov zvuk, ali su prisutni članovi benda (pjevačica, klavijaturista i gitarista) dali sve od sebe tokom polusatnog nastupa i uspeli učiniti da se nedostatak ne primeti mnogo. Odsvirali su pjesme sa svog prvog albuma “Still Life” i na prvu osvojili publiku. Naročito upečatljiv bio je izvanredni vokal Milice Jovanov, koja je pjevala jasno, glasno i točno, sa lakoćom savladavajući i najzahtjevnije dionice.

Sljedeći na listi izvođača bio je jagodinski metal kaos – Chaosium, četvoročlana ekipa iskusnih glazbenika, koji su za sobom već ostavili dobar trag u nekim drugim bendovima. Na sceni u Plani su bili čvrsti, konkretni, agresivni, pod se tresao od njihovih rifova i ritmova, a pjevač/basista Ivan Petrović je sve prisutne neodoljivo podsjetio na Slayer i Tom Araya-u. Tijekom njihovog nastupa temperatura u publici je porasla, a prisutni su se na najbolji mogući način upoznali sa pjesmama koje su nedavno objavljene na EP-u “MMXV” – direktno iz pojačala u glavu.

Sljedeći bend zaslužuje nešto dužu priču: Scaffold iz Beograda, death metal tim koji postoji od 1992. godine. Dvije večeri prije Invazije bili su podrška za Cannibal Corpseu u beogradskom Domu omladine. Pristali su svirati u Velikoj Plani samo nekoliko dana prije festivala, kada je u rasporedu iznenada ostalo prazno mjesto. Putovali su satima zakrčenim autoputem da bi stigli u DRUM nekoliko minuta prije nastupa, tek da stignu naštimati gitare, izašli su na binu i, bez tonske probe, bacili glazbenu energetsku bombu u publiku! Legendarni Dujke i momci su, ne štedeći se, tvrdo i jako otprašili dio svog bogatog repertoara (koji su skratili, kako Dujke reče, da program ne bi kasnio i da ostali bendovi ne bi svirali previše kasno). Profesionalno i korektno od njih. Poslije svog nastupa, odgledali su i iskreno podržali ostale bendove, bez trunke sujete. Scaffold je pokazao kako treba da se ponaša metal bend na bini i izvan nje, i što znači iskrena borba za scenu, o kojoj mnogi pričaju, a malo njih nešto i radi. Svaka čast!

Nastupiti poslje takvog uvoda je težak zadatak, koji je novosadski hardcore sastav Kolaps izvršio na najbolji mogući način. Odlična svirka,Kolaps mnogo energije, Kimijev dinamični glazbeno/sportski performans i prozivanje publike u slučaju pokazivanja bilo kakvih znakova inertnosti natjerali su sve prisutne da skaču u ritmu Kolapsa, ali niko nije kolabirao, tako da se sve sjajno završilo. Novosađani imaju desetogodišnju karijeru za sobom, mnogo živih nastupa i vrlo dobro znaju što rade i kako to treba raditi. Snažno, angažovano, bez odstupanja, bez brige da li će se netko uvrijediti zbog njihovih britkih tekstova ili komentara na koncertu. To i je hardcore, zar ne? Ili rock’n’roll, kao što kaže Kimi?

Izaći na scenu poslije eksplozije kakvu su izazvali Scaffold i Kolaps bila je najnezahvalnija dužnost večeri, koja je pripala grupi Patrias iz Smedereva, a koju je ova četvorka vrlo uspješno obavila. Zbog toga, njima pripada “titula” iznenađenja festivala, bar za one koji nisu znali šta očekivati od njih. Od prvog do zadnjeg tona su zasipali publiku grmljavinom, ne dozvoljavajući da temperatura padne Patriasni za stupanj. Ima u njihovom zvuku svega i svačega, teško ih je negde svrstati, ali to što sviraju je svakako jako dobro. Posle ovog nastupa, potpuno je jasno da je Smederevo, posle Alogie i Dargorona (koji više ne postoji, nažalost), iznjedrilo još jedan sjajan metal bend. Put im je otvoren.

Odlična glazbena večer zatvorila se energičnom svirkom lokalnog benda Valgora, hardcore punk crossover ekipa, koja je bila i specijalni gost festivala, budući da još nema zvaničnu suradnju sa Miner Recordsom. Momci su pokazali da ona narodna da na mlađima svijet ostaje još itekako ima uporište u stvarnosti. Mlade snage iz Velike Plane pokazale su da nema brige za budućnost rock glazbe i da se dobri bendovi rađaju i u malim sredinama, a ne samo u velikim centrima.

Zbirni utisak festivala ukratko bi bio: odlična organizacija, bolja posjeta od očekivanog, izuzetna atmosfera u publici, sjajni nastupi bendova, profesionalan odnos i podrška lokalnih televizija i nekih institucija kulture, te iskrena podrška i druženje samih glazbenika prije i poslije izlaska na binu.

Na kraju, treba istaknuti zanimljivu činjenicu – niko nije sjedio ispred kluba!

You may also like