Home SceneInterviews Intervju Rock Camp Pula: Cilj rock campa je prije svega jedno ugodno druženje, razmjena znanja i iskustva

Intervju Rock Camp Pula: Cilj rock campa je prije svega jedno ugodno druženje, razmjena znanja i iskustva

by Metal Jacket

Rock Camp Pula novi je projekt pokrenut u cilju edukacije mladih rock glazbenika. Namijenjen je osobama koje već imaju podlogu vladanja nekim glazbenim instrumentom te se može nazvati usavršavanjem glazbenoga znanja, iako je i mnogo više od toga.

Polaznicima Rock Campa Pula pružit će se jedinstvena prilika da se druže, razgovaraju te uče od ponajboljih glazbenika na hrvatskoj sceni, a i šire, i tako usavrše svoje znanje te dobiju dodatnu motivaciju za svoj daljnji rad.

Kroz brojne radionice polaznici će usavršavati sviranje instrumenata koji se koriste u rock glazbi poput gitare, bas gitare, klavira/sinta, bubnja te pjevanja. Osim radionica, polaznici mogu prisustvovati i razmjenjivati iskustva na brojnim jam sessionima koji će se odvijati na različitim lokacijama grada, te prisustvovati na večernjim rock koncertima.

Polaznicima Rock Campa nudi se mogućnost smještaja i hrane u Studentskom Centru Pula, novom atraktivnom objektu smještenom u centru grada, a po izuzetno povoljnoj cijeni pogotovo uzevši u obzir da se termin nalazi u sred ljetne sezone.

Rock Camp Pula održat će se po prvi puta, ove godine od 24. do 28. kolovoza. Organizaciju Rock Campa Pula potpisuju iskusni organizatori rock koncerata i učitelji glazbe kojima je cilj educirati i usmjeriti mlade glazbenike te ih motivirati za daljnji rad.

Foto: Glas Istre

Pula, koja je poznata kao rock grad, time dobiva još jedan projekt koji će doprinijeti održanju rock kulture, a mladi glazbenici idealnu i jedinstvenu priliku da unaprijede svoje znanje te da provedu nekoliko nezaboravnih dana u društvu poznatih i iskusnih rock glazbenika u atraktivnom ambijentu.

Na pitanja su nam odgovarali Tatiana Giorgi i Edi Ljubić, inicijatori i organizatori Rock Campa.

MJM: Počnimo od ideje…tko je zaslužan i kako se razvijala ideja za Rock Camp Pula?

RC: Nakon višegodišnje suradnje Udruga SGK Čarobna frula i moto klub Twin Horn MC u vidu organiziranja dočeka Djeda Mraza i koncerata u klupskim prostorima moto kluba Twin Horn MC spontano se razvila ideja te se je Iz dviju spomenutih udruga izdvojila se ekipa koja je odlučila krenuti u organizaciju prvoga Rock Campa Pula.U početku je zamišljen da se organizira u nekom od pulskih kampova međutim uzeli smo u obzir školske praznike polaznika koji su u špici sezone kad su cijene smještaja visoke pa smo sagledali i neke druge opcije. Nakon ponude Studentskog centra da organiziramo smještaj kod njih, oduševljeno smo prihvatili. Naime, upravo tada nema studenata a Dom je novo obnovljen te ocijenjen s 4 zvjezdice. Same radionice održavat će se u prostorijama Zajednice Talijana Circolo, svega 10 minuta hoda od Studentskog doma.

MJM: Kakve su reakcije do sada i ima li očekivanog interesa?

RC: Reakcije su više nego pozitivne. Predavači su svi oduševljeno prihvatili iako su itekako zauzeti ljetnim angažmanima. Imamo prijava iz susjedne Bih i iz Slovenije. Dolaze nam polaznici Mostarske Rock škole. Ostali prijavljeni su s područja Istre. Svakako očekujemo puno veći odaziv sljedećih godina kad bude vidljiv rezultat prvog izdanja.

MJM: Pula slovi za grad rocka, po mnogima. Kakva je, po vama, situacija po tom pitanju?

RC: Situacija je po meni (T.) pozitivna, ima dosta mladih rock sastava, djeci su i dalje najprivlačniji instrumenti gitara i bubanj što je odlična pretpostavka da će s vremenom i cijeniti glazbu u kojoj su upravo ti instrumenti naglašeni. Međutim, ono što definitivno ne ide u prilog rock-u u Puli su klubovi sumnjive kvalitete (po pitanju glazbe) koje mladi pohode. Rock je uvijek bio u manjini ali je sveprisutan i živi. Svakako doprinos daju i mjesta kao što su Rock barovi Rock caffe i Mimoza koji njeguju live rock svirke te odgajaju nove generacije audiofila. Velik doprinos rock sceni svakako daju i bajkeri. Moto klub Twin Horn MC već više od dvadeset godina održava razna moto okupljanja koja su uvijek popraćena rock koncertima. Ovogodišnji Croatia Bike Week održat će se u Puli odmah nakon Rock Campa te i ove godine na njemu nastupa petnaestak kvalitetnih rock bendova.

MJM: Smatrate li da imamo jaku scenu koja može konkurirati ostalim jačim gradovima u regiji?

RC: Scena je jaka ali je Pula na žalost van gabarita u kojima je sve to lakše prezentirati i doći do svojih 5 minuta slave.

MJM: Od kojih radionica se sastoji kamp i tko će ih držati?

RC: Kamp se sastoji od radionica pjevanja, bas gitare, električne gitare i bubnja. Predavači, nositelji radionica su: bubnjar Dušan Kranjc (bubnjar 2cellosa), gitaristi Mauro Giorgi i Alen Spada, basista Boris Bošković te voditeljica pjevanja Tiana Kruškić. Boris i Tijana inače žive i rade u Njemačkoj upravo u glazbenim školama. Osim nositelja radionica imamo i veliki broj „pomoćnika“ i volontera, tu su na prvom mjestu svirači njemačkog banda Sistersoul and Blaxperts te članovi SGK Čarobna frula.

MJM: Da li je u današnje vrijeme, mislim na navalu primitivizma, zahvalno biti u rock vodama?

RC: Zahvalno ili ne, stvar je životnog odabira, mislim da tu nema kalkulacije. Tko voli taj i živi rock, vrijedilo to ili ne.

MJM: Surađujete li s Rock Školom iz Mostara?

RC: Suradnju smo uspostavili i radi se o jednoj nevjerojatno pozitivnoj ekipi koja će sigurno podići prvo izdanje Pulskog Rock campa na zavidnu razinu. Dolaze nam 4 člana njihove škole od kojih trojica ujedno čine i autorski band Jufkamental čiji je bubnjar inače sin bubnjara iz Dubioze kolektiv.

MJM: Koji je cilj Rock Kampa?

RC: Cilj rock campa je prije svega jedno ugodno druženje, razmjena znanja i iskustva. Živjeti rock u pravom smislu kroz 5 dana muziciranja.

MJM: Hvala puno na ovom intervjuu i vidimo se u kampu! 

Razgovarao: Darko Rajić

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: