Home SceneInterviews Intervju Matalobos: Mi smo nešto kao depresivni marijači

Intervju Matalobos: Mi smo nešto kao depresivni marijači

by Metal Jacket

Melodični death/doom bend imena Metalobos dolazi nam iz Meksika, točnije iz Leóna. Postoje od 2014., a nakon EP izdanog 2015., svježe izdanje, prvi album, upravo je izašao. Povodom toga smo malo popričali/propisali sa ovim mračnim momcima…. E. Santamaría – gitara, Dante – vokal, De Anda – bas, C. Escalona – bubnjevi i  Germán N. – live gitare je postava, a ostalo pročitajte u intervjuu.

MJM: Pozdrav, reci nam nešto više o Matalobos-u, kako ste započeli svoje putovanje kao doom bend?

Matalobos: Matalobos je osnovan u jesen 2014. godine kada je  Eduardo Santamaria (guitara) imao neke ideje i snimljene demoe za projekt koji je trebao biti baziran na melodičnom doom-u. Tako su on i Dante ( vokal) započeli s radom na tim idejama. U isto vrijeme smo ja i Eduardo bili zajedno kao session glazbenici u drugom bendu te me on pitao da se pridružim Matalobos-u. Tako smo započeli rad na Ep albumu gdje smo htjeli odati počast svim doom metal bendovima iz devedesetih koji su nam oduvijek bili inspiracija.Tada nam se priključio De Anda na basu te smo  snimili tri pjesme u ožujku 2015. godine.  Videć da bi ovaj projekt mogao prerasti u nešto veće ( u početku je zamišljen kao studijski bend) pozvali smo  Germán – a da nam se pridruži kao drugi gitarist kako bi mogli nastupati uživo. Sada imamo izdan album Arte Macabro.

MJM: Stil glazbe koju svirate je melodični Doom metal. Pitanje nije zašto, već kako u Meksiku? kada pomislite na Meksiko na um vam padne tekila, vesela glazba, sombrera, a Matalobos je nešto potpuno drukčije, tužna, mračna glazba sa izvrsnim tekstovima.

Matalobos: Mi smo nešto kao depresivni marijači. I Meksikanci trebaju veselu masku da sakriju svoje tužne trenutke. To je i naša poruka, tuga i užas se nalaze u svakom kutku svijeta. Cilj naše glazbe je da istražimo sve osjećaje koje se bojimo izraziti i pokazati da u ovoj našoj šarenoj zemlji postoji i tamnija boja.

MJM: Prvi album vam je izašao. Kakve su reakcije na njega?

Matalobos: Reakcije na album su izvanredne, kako u Meksiku tako i diljem svijeta. U ovaj album smo unijeli cijelo srce i naše osjećaje kako bi zadovoljili sebe i na taj način da dopremo i do drugih ljudi te ih dotaknemo našom glazbom. Izgleda da smo uspjeli ispuniti cilj.

MJM: Da li imate redovne poslove ili se samo bavite glazbom?

Matalobos: Imamo svoje redovne poslove kao inženjeri, dizajneri i sl. Svaki tjedan se nađemo na probama, popijemo koje pivo, dijelimo suze i smijeh. Uvijek se trudimo uskladiti svoje nastupe u živo na način da ne utječu na naše profesije. Iako sada možemo reći da nešto i zarađujemo od benda, to nikako nije dovoljno za život.

MJM: Reci nam nešto o temama u vašim tekstovima.

Matalobos: Nekoliko tema su uvijek prisutne u našim pjesmama, a to su horor i melankonija. Na Ep-ju se moglo naći mračnih, tužnih i nostalgičnih pogleda gdje prodirete duboko u sebe dok ne nađete ono trulo u vama. Što se albuma tiče, na njemu ima užasne i dramatične vizije, inspiriranih mnogim mjestima i legendama o prokletim dušama osuđenim da lutaju zemljom. Željeli smo uklopiti ove priče u osobne i stvarne situacije kako bi ih svatko mogao doživjeti  na svoj način.

MJM: Vaš zvuk je inspiriran starim doom-om sa modernim zvukom. Tko su vam najdraži bendovi i zašto?

Matalobos: Svaki član benda ima svoje uzore, ali svi smo inspirirani tim hladnim, atmosferičnim zvukom europskih bendova koji su bili presudni za naš zvuk kao što su: Katatonia, Swallow the Sun, Saturnus, My Dying Bride, Draconian, Daylight Dies, Novembre, Anathema i mnogi drugi iz razloga što su metalu prišli s sentimentalne strane na mračan i izravan način. Naš glazbeni ukus je šarolik i obožavatelji smo izvođača kao što su David Gilmour i The Cure.

MJM: Album je vani te da li razmišljate o nastupima uživo?

Matalobos: Naravno, krajem prošle godine smo imali malu promo turneju po Meksiku naziva Macabro tour zajedno sa izvrsnim bendovima kao što su Vst i Dark matter, koje preporučujem da poslušate. Veselimo se novim nastupima ove godine i nadamo se da ćemo dijeliti pozornicu sa nekim odličnim bendovima.

MJM: Kao novi fan nadam se da ću čuti još nove glazbe od vas. Da li ste već počeli rad na novim materijalima?

Matalobos: Vjerovatno ćemo nastaviti snimati, zašto ne? A sav neobjavljeni materijal se možda objavi naknadno.

MJM: Hvala na intervjuu i nadam se da ćemo vas imati prilike vidjeti negdje u blizini nas. Za kraj imaš li koju poruku za čitatelje Metal Jacket Magazine-a?

Matalobos: Hvala ti na vremenu i dobrom intervjuu. Ne bojte se prodrijeti duboko u svoje unutarnje ja. Cijenimo vašu podršku. DOOM!!

Razgovarao: Darko Rajić
Prevod: Marin Soldatić

You may also like

%d bloggers like this: