Home ReviewsReleases In Flames – Siren Charms

In Flames – Siren Charms

by Vjeran

 

 

 

 

siren-charms

 

 1. In Plain View
 2. Everything’s Gone
 3. Paralyzed
 4. Through Oblivion
 5. With Eyes Wide Open
 6. Siren Charms
 7. When the World Explodes
 8. Rusted Nail
 9. Dead Eyes
 10. Monsters in the Ballroom
 11. Filtered Truth

Izdavač: Sony Music Entertainment

Godina: 2014

 

Ovaj album je bez ikakve sumnje potez koji je zahtijevao mnogo hrabrosti te će im se na nekim koracima zasigurno i zamjeriti. Nakon višestrukog preslušavanja ovog albuma i pregledavanja nekoliko intervjua i live nastupa, pod dojmom sam da se bend nalazi u situaciji koja uvelike naliči na Load eru Metallica-e. Naime, bend je potpisao za diskografsku kuću Sony Music Entertainment i uvelike promijenio svoj stil pristup glazbi. Iako Anders još uvijek koristi svoj trademark scream i krhki glas sklon pucanju, growla se čuje malo ili nimalo.

Prvi me single “Rusted Nail” malo je reći, nije oduševio. Anders je u intervjuu za jednu televizijsku kuću rekao da se nisu mogli odlučiti za prvi single, pa su tu odluku prepustili diskografskoj kući. Po mom mišljenju, to je bila greška jer se čini da je od svih ova pjesma najmanje reprezentativan predstavnik albuma. Čak pomalo bljutava pjesma sa vrlo laganim notama na početku i u refrenu kao da kupuje nove fanove, a blago žešći i vrlo prosječni kasniji riffovi kao da pokušavaju zadržati poneke starije.

Drugi single “Through Oblivion”, balada je koja je vjerojatno također odabrana od strane diskografske kuće. I ova pjesma započinje sa laganim notama, no u refrenu pokazuje elemente energije In Flames-a po kojoj je bend i poznat. Pjesma je sigurno još jedan pokušaj kupovanja nove baze obožavatelja, no dovoljno je zanimljiva da bi privukla na preslušavanje cijelog albuma. I sva sreća da je, jer iza blijedog prvog single-a krije se dijamant kojeg su In Flames-i malo grublje izbrusili.

Generalno rečeno, album definiraju ponešto smireniji ritam i atmosfera, ali ima i jako napetih trenutaka prepunih intenzivne energije kao u npr. “In Plain View”, “Everything’s Gone” i “Filtered Truth”. Na žalost ima i par pjesama koje se ne uklapaju u punu sliku albuma, te u meni bude neodoljivu potrebu za izbjegavanjem kad god se s njima suočim. Usporedba sa Metallica-om leži u činjenici da je bend definitivno zreliji u svakom pogledu, a svirka uživo je na najvišoj razini do sada, no posljednji marketinški potezi ne idu im na ruku po pitanju njihovih „starijih“ obožavatelja. Velika diskografska kuća za sobom povlači već poznatu optužbu o „prodavanju“ benda za novce, no mislim da o tome nema uopće govora, što nam definitivno pokazuje već prvih par pjesama na albumu. Razlog zašto je upravo možda i najslabija pjesma izabrana za prvi single ne znamo, ali definitivno treba čestitati In Flames-ima na probijanju na veliko tržište, što je rijetko kojem “mlađem” bendu pošlo za rukom i sve što možemo je poželjeti im da ostanu što vjerniji sebi samima i da ne popuštaju pritiscima industrije, no sigurni smo da i oni to već jako dobro znaju.

Album mi se, unatoč promjenama, jako svidio i bio bih dao i višu ocjenu, no teško mi se odlučiti na to, prvenstveno zbog par odudarajućih pjesama bez kojih bi bio mnogo kompaktniji i fluidniji te više u duhu In Flames-a, premda sam siguran da će stari obožavatelji naći mnogo više zamjerki od mene i kritizirati ih zbog promjena u stilu na novom album, baš kao što to čini i dobar dio obožavatelja Metallic-e po pitanju njihovih novijih izdanja. Bude li In Flames-ima išlo “jednako loše” koliko i Metallica-i, mislim da nas čeka još puno jako kvalitetnih izdanja punih raznovrsne glazbe i neočekivanih kreativnih obrata u godinama koje dolaze.

Piše: Tonči Cvrlje

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: