Home News izvještaj, galerija & video: Heavy metal prašiona – Sabaton, Accept & Twilight Force @ Belexpocentar, Beograd, 6.3.2017.

izvještaj, galerija & video: Heavy metal prašiona – Sabaton, Accept & Twilight Force @ Belexpocentar, Beograd, 6.3.2017.

by Srđan Radovanović
Accept

Kombinacija ponedjeljka i kišnog vremena malo kome se može dopasti. Ali ako u tu priču ubacite dozu heavy metala, onda se situacija bitno mijenja. Dakle, tog ponedjeljka, 6. ožujka u Belexpocentru, pogledali smo tri vrlo specifična benda.

Twilight Force su prvi izašli na pozornicu odjeveni kao čarobnjaci i elfovi (!). To je bio znak da nova koncertna avantura može početi! Očigledni su im uzori bendovi kao što je Avantasia jer je svirka zvučala prilično shredano. Publika ih je lijepo dočekala premda sam svakog od njih doživio kao priču za sebe. Pokupili su se pola sata kasnije ispunjenih srca, ali uz obećanje da će se ponovo vratiti.

Pauzu smo iskoristili da dolijemo pivo i spremimo za Accept. To je bio ujedno i moj glavni i jedini razlog dolaska. Nema potrebe da svakog od njih opisujem ponaosob jer ipak su oni su stara škola i znaju znanje. Iako je setlista izgledala šaroliko, posebno su istaknuli one gerijatrijske pjesme s kultnih albuma. Tako smo mogli čuti sve od Restless and Wild i London Leaderboys do onih novijih poput Stampede ili Stalingrad. Prostor je bio propisno ispunjen jer ovakvi momci i zahtijevaju takav kodeks. Bend je jednostavno zagospodario pozornicom. Prodorni rifovi natjerali su publiku da pjeva s njima u isti glas. Pred kraj njihovog koncertnog odlomka zavladala je potpuna histerija. Uzvratili su nam s hitoidnim pjesmama poput Teutonic Terror i Balls to the Wall. Čitav sat opasnog metalnog prašenja nikog nije ostavio ravnodušnim jer da je nekim sretnijim slučajem svirka potrajala koju minutu duže, njihov povratak postao bi uvriježena zapovijed!

Sabaton (30)Sabaton je u Srbiji razvio veliku bazu obožavatelja u posljednjih deset godina, točnije od njihovog prvog posjeta davne 2007. godine. U međuvremenu su navratili još nekoliko puta. Svakim novim dolaskom donosili su sve više energije i naklonosti koje očito imaju prema ovim krajevima. Tijekom tih deset godina publika je odlično svladala sve tekstove od Ghost Division i Carolus Rex do novijih stvari, koje su ovog puta prevladale na njihovom repertoaru. Ipak je bend je promovirao svoje aktualno izdanje The Last Stand pa je logično da na setlisti i bude najzastupljenije. Hit The Final Solution izveden je u akustičnoj verziji. Posebno oduševljenje nastalo je kada su prvi put uživo zasvirali Last Dying Breath, pjesmu koju je bend posvetio Beogradu i koja govori o herojskoj odbrani grada iz Prvog svjetskog rata. Ali vjerujem da govore svakoj publici koja dijeli sličnu povijesnu priču. Bend je na visokoj razini profesionalnosti. Osim toga, mora im priznati sva ona količina energije na pozornici i odličan stage presence. Dečki dobro znaju svoju publiku koja im je glavna vodilja. Ukratko ciljna komercijala! 

S tehničke strane, zvuk je bio zadovoljavajući ali moram priznati da nisam bio oduševljen. Satnica je vrlo precizno ispoštovana. Cijeli program počeo je možda ranije nego što su lokalni metalci navikli ali nisam imao problem s tim. Ionako je bio prokleti kišni ponedjeljak!

Izvještaj: Srđan Radovanović
Foto: Strahinja Rupnjak

You may also like