Home Scene Freddie Mecury, veličina u jednostavnosti!

Freddie Mecury, veličina u jednostavnosti!

by Vjeran

Freddie Mecury, veličina u jednostavnosti!

freddie-mercury-singer-albumAko vas u Velikoj Britaniji zovu Queen onda znate da morate biti iznimni jer nosite titulu, jer ste institucija. Poznao  je koliko je kraljica Elizabeta II važna za Veliku Britaniju, kao i njena obitelj, ali važna je još jedna kraljica i glazbena institucija sa svojom obitelji, koja je krenula iz Londona i osvojila cijeli  svijet, ali onaj glazbeni. Obitelj  je grupa Queen a na čelu joj  je Freddie Mercury. Rođen u nekadašnjoj britanskoj koloniji Zanzibar u Africi 5.9.1946., rodnog imena Farrokh Bulsara, titulu nije stekao krvnom predajom u nasljedstvo, dapače, otac i majka bili su porijeklom Iranci, ali je u posjed dobio ogroman umjetnički talent. Freddie je svoje novo ime dobio dok je sa roditeljima živio u Indiji gdje je išao u englesku školu i pohađao satove klavira.

Nakon što su u Zanzibaru izbili nemiri, obitelj se preselila u Feltham, gradić u blizini Londona.  Freddie je imao 18 godina kada je upisao fakultet za umjetnost i grafički dizajn. U tom  periodu glazbom ga je osvojio gitaristički čarobnjak Jimi Hendrix , a kako se sprijateljio sa Tomom Stafellom, basistom lokalnog bend Smile, sve skupa inspiriralo ga je u želji da oformi vlastiti bend. U to vrijeme u bendu Smile svirali su  gitarist Brian May i bubnjar Roger Taylor  koji će sa Freddijem kasnije osnovati Queen. Taylor i Freddie su se sprijateljili te su zajedno otvorili štand sa odjećom za rockere. U glazbenom smislu povezali su se nakon što je Stafell napustio Smile, i tako otvorio mjesto QueenghabtdFreddiju koji će bendu dati novo ime i koncepciju. Nešto kasnije dolaskom basista  Johna Deacona, postava se standardizirala i Queen je službeno osnovan. Freddie je svoju umjetničku crtu demonstrirao i dizajnirajući logo benda. Napokon Queen je 1973. izdao i prvi istoimeni album nastao pod utjecajima, s jedne strane Led Zeppelina i Hendrixa  te Beatlesa  i Davida Bowiea sa druge. Spoj žestokog rocka sa melodijiom i glam pojavom. Album je jako dobro prihvaćen od strane kritike i Queen se otisnuo u osvajanje svijeta.

Freddiev pjevački talent sa rasponom glasa od četiri oktave i njegova energija na sceni, učinili su ga najboljim vokalom i showmanom na tadašnjoj glazbenoj sceni. Svoju muzikalnost pokazao je spajanjem raznih žanrova koje pokupio slušajući indijsku, britansku i američku glazbu. U planetarno popularnoj pjesmi Bohemian Rapsody možemo čuti elemente mjuzikla, zborskog pjevanja i hard rocka. Uz nju nam je ostavio i mnoge uspješnice kao We Are The Champions, Crazzy Little Thing Called Love, Radio Gaga i mnoge druge. Širina njegova glazbenog djelovanja dokazala se u mnogim suradnjama sa raznim glazbenicima. Žena kojoj se divio i sa kojom je snimio album Barcelona, je slavna operna pjevačica Montserrat Cabballe. Pjesma Barcelona izvedena je na otvaranju Olimpijskih igara u istoimenom gradu. Sa Davidom Bowiem snimio je pjesmu Under Pressure, koja nikad nije izvedena u živo. Nastupao je u mjuziklima i bio veliki fan Lize Minnelli i Michaela Jacksona. Krajem 80-tih razbolio se dobivši sidu, bolest je tajio sa članovima benda, pa je izbjegavao nastupe i posvetio se studijskom radu. Pjesme Show Must Go On i These Are The Day’s Of Our Lives  sa posljednjeg albuma snimljenog  za njegova života Innuendo, poklon su Freddiju od strane ostalih članova benda i simbolično su govorile o stanju kroz koje svi zajedno prolaze. Za These Are The Day’s snimljen je i spot koji je crno-bijeli kako bi se prikrilo Freddievo loše stanje. Ipak fanovi su slutili da se nešto događa pa su sa novinarima opsjedali  njegov dom. Freddie se nije predavao, radio je do posljednjeg dana sa zadnjim atomima snage.

Na stageu je izgledao kao moćan, energičan i samouvjeren ekscentrik, dok je u privatnom životu potvrđuju njegovi bliski, bio tih, plah, susretljiv i srdačan. Nakon nekoliko loših iskustava sa novinarima, trudio se svoj privatni život držati po strani i u tajnosti. Živo je sa zaručnicom Mary Austin kojoj je posvetio i pjesmu Love Of My Life . Kroz karijeru susretao se sa pitanjima o vlastitoj biseksualnosti koju nije želio ni potvrditi a ni opovrgnuti. Iako se spominje da mu je dugogodišnji partner bio Jim Hutton, Freddie je sa Mary ostao povezan do kraja života. Preminuo je 24. studenog 1991. kremiran je, a prah se po njegovoj želji čuva na mjestu koje je poznato samo Mary Austin.

Freddie Mercury  bio je i ostao voljen od strane kolega glazbenika i cijelog svijeta,zbog svoje karizme, talenta i pojave koja nikog ne ostavlja ravnodušnim. Njegova moć komunikacije sa publikom bila je nevjerojatna tako da bi i na velikim stadionima okupirao mase. Njegova teatralnost i šarm privlačili su vas da ga pratite, glas i glazba zabavljali i nosili od razmišljanja do ekstaze. Zadužio je generacije svojim pjesmama, održao lekcije kolegama o live nastupima, ostvario uspjehe na mnogim glazbenim poljima i postao veliki uzor. Uz sve postignuto, ono što ga čini nezamjenjivim je njegov glas, boja i melodija. Freddie je mogao otpjevati sve, ali rijetki mogu otpjevati Freddia.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: