Home ReviewsConcerts Izvještaj & galerija: Explosions in the Sky detonirali Tvornicu Kulture

Izvještaj & galerija: Explosions in the Sky detonirali Tvornicu Kulture

by Metal Jacket

U okviru 17.-og Žednog Uha su nas po treći put, nakon dvanaest godina, posjetili teksaški post-rock divovi Explosions in the Sky. Umjesto u Laubi, koncert je premješten u Tvornicu Kulture u Zagrebu zbog velikog odaziva publike, što je bilo i očekivano, s obzirom na to da su EITS zasluženo jedni od vodećih bendova na post-rock sceni još od svog debitnog albuma How Strange, Innocence  izdanog 2000. godine.

10 - Diskodelija

Diskodelija

Ulogu zagrijavanja publike je odradila šibenska prog/post-punk četvorka Diskodelija, koji su ovu priliku iskoristili kao promociju novog albuma Crvotočina. Nastupili su sa entuzijazmom i žarom, te su definitivno pridonijeli samoj atmosferi eventa.

Kad su se na stage napokon popeli EITS, dokaz o njihovoj popularnosti na ovim prostorima se ukazao u obliku gromoglasnog aplauza u publici, što nije prošlo neprimjećeno od strane samog benda. Gitarist Munaf je prije početka nastupa na kristalno razumljivom hrvatskom izrazio zahvale na dolasku u ovolikom broju te nadodao da se lijepo vratiti nakon toliko vremena, aludirajući na njihov nastup u KSETu davne 2004.

Osvjetljenje i vizualni efekti su na divan način pridonijeli atmosferi koju instrumentalne post-rock dionice pokušavaju dočarati, dodavajući dodatan ugođaj ovoj nadasve profesionalnoj promociji njihovog najnovijeg albuma The Wilderness, koji je od strane mnogih kritičara primljen sjajno te ga se već sad smatra kao drugim najboljim albumom nakon The Earth Is Not A Cold Dead Place, njihovim najpoznatijim uratkom. Sam The Wilderness je prožet suptilnim odmicanjima od njihovog klasičnog stila, igrajući se tako sa suptilnim korištenjem elektronike i folka, no još uvijek zadržavajući svoju konkretnu srž i post-rock identitet.

Nisu se, naravno, ograničili na izvođenje najnovijeg albuma, te su tako izveli i par hitova sa TEINACDP čije je specifične uvodne tonove publika odmah prepoznala, pa tako i velikodušno primila srčanim pljeskom i kricima. Sami članovi benda su dokazali svoju vještinu ne samo držeći se svojih instrumentalnih dionica bez ikakve greške (autor teksta, kao velik fan, je u potpunosti siguran u ovo), već i izmjenom na druge instrumente, pa se tako Munafa moglo vidjeti na bubnju i klavijaturi, a Michaela i Marka na basu.

Nakon sat i pol su završili te se žurno uklonili sa stagea, bez bisa, jer europsku turneju nastavljaju u Njemačkoj, Francuskoj, Luksemburgu te Nizozemskoj već dan kasnije.

Tekst: Ivan Banović
Foto: Vedrana Dobrić

You may also like