Home News Evo nešto što bi trebalo spadati u rubriku “vjerovali ili ne”

Evo nešto što bi trebalo spadati u rubriku “vjerovali ili ne”

by Vjeran

Evo nešto što bi trebalo spadati u rubriku “vjerovali ili ne”

cruachan

Radi se o sporu između irskog benda Cruachan i njemačkog Debauchery. O čemu se radi pročitajte u izjavi članova bend Cruachan: “Pozdrav, želimo vas obavijestiti o pravnim problemima koje imamo zbog naziva našeg posljednjeg albuma. Pred kraj prošle godine naša izdavačka kuća je dobila email od Thomas Gurrath-a iz njemačkog benda Debauchery. U mailu stoji, i potvrđeno je dokumentima, da on ima copyright za dvije riječi, Blood God, na teritoriju Njemačke. Prijetio je našem izdavaču tužbom zbog izdavanja našeg albuma naziva “Blood For The Blood God”.

Prije ovoga članovi Cruachan-a nisu nikada čuli za Debauchery. Tražio je da se svi proizvodi sa riječima Blood God uklone iz prodaje. Naš izdavač ga je pokušao urazumiti zbog apsurdnosti zahtjeva, koji je jadan i djetinjast. Riječ je o dva totalno različita benda i ime Blood God u irskoj mitologiji i povijesti označava Crom Cruach ( predkrščanski irski bog kojemu su se prinosile žrtve op.a.). Stvarno ne vidimo razlog zašto je odlučio stopirati prodaju našeg albuma. Nije ga zanimalo ništa što je naš label imao za reći. Nikada nismo čuli da se ovako nešto dogodilo na metal sceni, ovakve stvari bi očekivali od strane mnogo većih bendova. Ne vidimo kako bi korištenje naziva Blood God od strane našeg benda ikako ugrozilo išta čime se Debauchery bavi. Na kraju je postignut dogovor da se postojeći proizvodi s nazivom Blood God mogu rasprodati, ali se za njemačko tržište ne smiju proizvoditi novi sa tim nazivom.  Stoga za njemačko tržište planiramo naziv Blood For Crom Cruach. Također smo bili dužni isplatiti kompenzaciju za korištenje imena Blood God. Mi kao bend se nismo miješali u ovaj spor, već smo sve prepustili našem label-u. Nakon što su oni postigli dogovor s Thomasom iz Debauchery-a smatrali smo da je vrijeme da kažemo fanovima što nam je uradio. Naš izdavač Trollzorn je njemački label i ovo je katastrofa za njih što u svojoj zemlji ne mogu prodavati proizvode s imenom Black God ( u ostalim zemljama album će se i dalje prodavati pod tim nazivom). Hvala Thomas Gurrath-u što nam je ovo priuštio bez ikakva razloga. Što se dogodilo s umjetničkim integritetom? Što je sa suosjećanjem sa bendovima koji pokušavaju preživjeti u ovim iznimno lošim uvjetima na glazbenoj sceni? Trebalo bi da bude solidarnosti među bendovima, a ne ovakvog sramotnog ponašanja!!!”

Stvarno nevjerovatno što se sve može dogoditi. Debauchery se do vremena pisanja ovog teksta oglasio samo izjavom na njemačkom, a nas zanima vaše mišljenje o ovoj temi.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: