Home ReviewsConcerts Elder, Carousel i Wolfram u Vintage Indusrial Baru u sklopu MASSIVE INFECTION FESTIVALA

Elder, Carousel i Wolfram u Vintage Indusrial Baru u sklopu MASSIVE INFECTION FESTIVALA

by Vjeran

U sklopu drugog dana Massive Infection Festivala koji se održavao 3. i 4. svibnja u Vintage Industrial Baru, pozornicu su poharali Wolfram, Carousel te Elder.

Prvi na programu bili su srpski Acid Metalci Wolfram. Malo više od 5 godina nakon osnutka, na pozornicu Vintagea su se popeli  Aleksandar Apić  za basom i mikrofonom, Branislav Božanić za lead gitarom, Dušan Prentović na bubnjevima, Jana Zurovac na mikofonu te Marko Dorić za mikrofonom, gitarom i synthom. Pohvalno je što se zvuk ove petorke doživljava ne samo ušima već i cijelim tijelom. Jako su glasni. Od prve do zadnje pjesme publika je vibrirala na frekvencijama dubokih baseva. Nije lagano naći balans, i ne pretjerati na pojačalima, ali Wolfram je to besprijekorno učinio. Glavni nedostatak ovog benda je povremena neusklađenost ženskog i muškog vokala, a onima koji su veći ljubitelji progresivnosti bi na trenutke moglo biti nezanimljivo. Ali o ukusima se ne raspravlja te iz tehničkog i izvođačkog aspekta se nema za zamjeriti.

Drugi po redu bili su američki Carousel, koji uz Elder provode opsežnu turneju po Europi te im je ovo bio prvi nastup pred hrvatskom publikom. Dave Wheeler (gitara i vokali), John Dziuban  (gitara), Jim Wilson (bas) i Justin Sherrell (bubnjevi) čine ovaj vrtuljak koji iza sebe ima 3 albuma te mnoge nastupe pred publikom. Makar sami sebe opisuju kao rock, je podcijenjivanjima vlastite žestine. Energične pjesme iz ove Pittsburške četvorke preplavile su publiku koja je popunila dobar dio Vitagea. Makar se nije puno tekstova orilo publikom, bilo je obožavatelja koji su svaku izvedenu pjesmu znali u takt. Negativnih kritika za čudo nema, ugodno progresivni, sviraju samopouzdano i odaju osjećaj da su rame uz rame sa publikom.

elder-1

Kao kruna ove stoner večeri, na binu stupili su Elder. Postoje preko 10 godina, dolaze iz Bostona te iza sebe imaju 3 albuma i nebrojene nastupe u rodnoj Americi, Europi i drugdje. Ovaj heavy-stoner-doom trio provukao je, na vlastito iznenađenje, veliku publiku. Prvi redovi su se nakrcali obožavateljima koji su do zadnjega pjevali, a malo udaljeniji redovi bili su namijenjeni za upijanje spektra zvukova kojeg su starješine ovog koncerta stvarali. Na žalost, zbog dugih pjesama koje su za Elder karakteristični, u setu nije bilo vremena za veliku raznolikost, a pjesme su tu i tamo bile veoma repetitivne te mogle slušateljima koji nisu upoznati sa opusom pružati nezadovoljavajući kraj. Uostalom, bendovi prije njih postavili su prag za glasnoću i energiju vrlo visoko pa se ovaj bend može u najbolju ruku opisati kao jednako dobar, ali ne i izvanredan.

Sve u svemu, koncert je bio nešto drugačije. Za ljubitelje ovih bendova sigurno i više nego zadovoljavajuće, a za one koji nisu u tome potezu, zanimljivo odstupanje od klasičnih naguravanja i mosh pitova metal koncerata.

Tekst: Karlo Kaštelan
Foto: Mateo Henec

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: