Home Events “Dopis je kulminacija višegodišnjeg srozavanja nezavisne kulture u Zagrebu”

“Dopis je kulminacija višegodišnjeg srozavanja nezavisne kulture u Zagrebu”

by Kastelan

Početkom ovog tjedna Gradski ured za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba zatražio je napuštanje prostora Autonomno kulturnog centra Medika do utorka 16. svibnja. Upravo zato sazvana je izvanredna konferencija za novinare u prostoru galerije Siva.

Predstavnica AKC-a Sunčica Remenar zajedno sa umjetnicima Sarom Ercegović i Mironom Milićem te predstavnikom udruge Cirkorama Nikolom Mijatovićem striktno su kazali kako korisnici neće napustiti svojevrsno kulturno blago Zagreba.

“Želimo prenamjenu prostora iz industrijskog u kulturni te adekvatan ugovor s kojim možemo strateški raditi za boljitak ovog mjesta i samih korisnika”, kazala je Sara Ercegović.

Dosad nisu dobili konkretan odgovor iz već spomenutog Gradskog ureda o statusu i budućnosti samog prostora iako korisnici pravovremeno podmiruju financijske obveze. 2011. godine istekao je Ugovor o privremenom korištenju prostora, a tih posljednjih pet godina komunikacije između Grada i Medike gotovo da nije bilo jer, kako kažu, Grad nije odgovorio.

Iznenadila ih je i protupožarna inspekcija koja je kazala kako prostor nije siguran za korištenje.

Iako su korisnici prostora zatražili sastanak u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove i imovinu, nitko od nadležnih nije ponudio kako žele pregledati i sanirati prostor.

“Mi ne predstavljamo samo korisnike ovog prostora koji svakodnevno ovdje stvaraju, već tisuće ljudi koji godišnje posjećuju naše programe”, rekla je na kraju Sara Ercegović.

Sunčica Remenar napomenula je kako je AKC Medika nešto više od “noćnog kluba”. To je platforma na kojoj se sreću istomišljenici koji zajednički razvijaju mnoge kreativne projekte. Upravo ti projekti predstavljaju se u obliku koncerata i izložaba. Nadodala je kako objedinjuju i desetak udruga, tri izložbene dvorane, akrobatsku i sportsku dvoranu, 20 ateljea u kojima svakodnevno radi 60 samostalnih umjetnika, knjižnicu te radio pod nazivom “Attack”.

Tekst: Mateo Henec, Foto: Karlo K. Kaštelan

You may also like