Home ReviewsConcerts Izvještaj i galerija: Cojones, She Loves Pablo, Clutch @ Tvornica Kulture 21. kolovoz 2016

Izvještaj i galerija: Cojones, She Loves Pablo, Clutch @ Tvornica Kulture 21. kolovoz 2016

by Kastelan
Clutch

Kada se koncert prebaci iz Močvare u Tvornicu, znate da će biti dobro, jer to znači da je potražnja za kartama velika. Kada pak tvornica bude rasprodana, možete očekivati kaos najljepše vrste. Kada se podignu tribine i otvori ograda iznad njih, tek tada tvornica blista u svojim najljepšim bojama. U nedjelju, 21. kolovoza, ponovno je zablistala, a pozornicu su pohodili Cojones, She Loves Pablo, te po prvi puta na hrvatskom tlu, legendarni Clutch.

Prvi na pozornici bili su Cojones, Stoner-Rockeri iz Zagreba. Postoje desetak godina i iza sebe imaju 2 CojonesEPa 2 albuma i treći u kratkoročnom planu. Njihova najveća odlika jest to da sve rade sami. Od merchandisea do snimanja glazbe, dečki vole imati posla, te im je to postao recept za uspjeh. Makar su bili prvi na tapeti, prikupili su mnogo publike. Po reakcijama slušatelja možda ne i svojom zaslugom jer se malo pjevalo, a još manje plesalo, ali Cojonesima to nije smetalo. Držali su se svojeg programa, i zabavljali se na pozornici toliko da publike nije niti trebalo biti. To svakako odaje dojam profesionalaca. Zvukom se, na žalost ne ističu posebno, sve je prepuno šumova, neartikuliranih riffova i mumljanja u mikrofon. Za ljubitelje nekoherentnog, veliki pogodak, ali sa ovim ton-majstorom u kombinaciji, loše za onog tko je htio shvatiti o čemu tu zapravo oni pjevaju (ili ponavljati refrene za njima).

U sredini ovog stoner (groove) sendviča pojavili su se She Loves Pablo. Već dobro poznati publici iz Zagreba, moglo bi se reći da su u zadnjih deset godina podigli dobar tabor, i da su tu doma. Prije 5She Loves Pablo mjeseci su izdali album Try Mandarin, a malo prije toga slavili svoj 10. rođendan. Velika publika nije im strana, te su se pred tisuću ljudi u tvornici stali na čvrstim nogama. Vidljivo uzbuđeni, samopouzdani, i u sekundu točni svirali su stare i nove pjesme. Publika je na njih bolje reagirala od prijašnjeg benda, prvi su redovi pjevali, a došlo je i do naguravanja kada je na binu stupio support vokal “Nenad” .

Nakon dva benda, Tvornica se zagrijala na radnu temperaturu od 35+ stupnjeva, i kretanje u bilo kojem smjeru postalo je jako teško. Napetosti u publici doprinjelo je i dodatno čekanje od dvadesetak minuta van rasporeda, prije nego što su se Clutch popeli na binu.

U 22.20 bilo je vrijeme, tehničar je istrčao na binu, dao svjetlosni signal ton majstoru, svjetla su se zamračila i na binu su izašli članovi benda. Cijeli taj ritual, kratka napetost prije eksplozije zvuka bacilo je publiku u trans, pripremilo ih za spektakl koji tek predstoji. O samom bendu ne treba se puno govoriti, sviraju 25 godina, prvi su put kod nas, i turnejom predstavljaju novi album Psyhic Warfare. Interakcija sa publikom bila je savršena, Niel Fallon, u zagrljaju basiste Dana Mainesa i gitarista Tima Sulta vodio je more obožavatelja. Govorom tijela, pozdravima, pa i plesom dali su osjećaj jedinstva, kao da su izbrisali željeznu ogradu između sebe i publike. Tehnički, glazbeno ili performerski, nema se što za zamjeriti. Nastup u tvornici bio je dostojan svih ovih godina čekanja, što je i sam Niel napomenuo: “Napokon, nakon 25 godina bilo bi i vrijeme. Moramo dosta toga proći zajedno”. E pa i prošli smo puno zajedno, a tih sat i pol koje su svirali, prošlo je pre brzo. Siguran sam da ne govorim samo za sebe kada kažem da jedva čekam ponovni dolazak Clutcha u Zagreb.

Tekst: Karlo Kaštelan
Foto: Vedrana Dobrić, Darko Rajić

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: