Home ReviewsConcerts Chronosphere završio srpski dio turneje

Chronosphere završio srpski dio turneje

by Vjeran

Chronosphere završio srpski dio turneje  

Chronosphere

Grčki thrash metal sastav Chronosphere biće gost Hrvatske od 12. do 15. travnja, u sklopu svoje Embracing Europe 2015 turneje. Momci su prethodne četiri večeri nastupali u Srbiji (Beograd, Smederevo, Šabac i Valjevo), a o koncertu u Smederevu, održanom 06.04., izveštava nas naš dopisnik Milan Belić iz Rok Pokreta.  

Priča o ovom koncertu zahtjeva nešto duži uvod. Kada vam neko kaže da je u klubu “Naša mala kafana”, koji se (za sada) smatra narodnjačkim, nastupio thrash metal bend iz Grčke, koji je prije par godina svirao na legendarnom Wacken Open Air-u, pomisliti ćete da je u pitanju šala, ako ne znate kako je do toga došlo. Naime, u istom tom klubu je lokalni metal bend Patrias, drugi na listi za večerašnji događaj, u jesen prošle godine održao promociju svog debi albuma. Prije promocije sam ih pitao kako su se odlučili baš za taj klub i da li se plaše bojkota metalaca, dobio sam kratak i jasan odgovor: “Razgovor sa drugim klubom je propao zbog neprofesionalnosti vlasnika. Ovde smo napravili dogovor za dva minuta i dobili slobodu da organiziramo večer onako kako hoćemo, pa makar to bilo i na financijsku štetu kluba. Što se tiče renomea, zidovi su samo zidovi, a zvučnici samo zvučnici, bitno je što sviramo i tko nas gleda. Tako se ruše tabui i predrasude.” Epilog: prva rock svirka ikada u imenovanom klubu i odličan nastup pred oko 180 ljudi. Ispalo je na kraju da je to najposječenija klupska rock/metal svirka u Smederevu godinama unazad. Sa tim predznanjem, bilo mi je jasno da mogu očekivati dobru zabavu. Tako je i bilo. Klub nije bio prepun, ali je atmosfera bila izvanredna, a bendovi su svirali u “potkovici” od publike.

Interbola (Smederevo): Igor Petrović – vokal, gitara, Aleksa Nišević – klavijature, Nenad Jovanović – bubnjevi, i Stefan Gošić – bas gitara. Mlade snage smederevske glazbene scene (svi članovi su srednjoškolci) predstavile su se miksom autorskih pjesama (“Vodi me odavde” i “Smaragdni grad”), YU rocka (Smak, EKV) i metala (Metallica). Hitove poznatih grupa (“Daire”, “Krug”, “Fade to black”…) izveli su standardno dobro, sa dovoljno energije i senzibiliteta za svaki stil. Njihove autorske pjesme su vrlo zanimljive, u rock/hard rock žanru, sa ozbiljnim tekstovima o stvarima koje odgovaraju njihovim i interesima njihovih vršnjaka. Pred ovim mladim ljudima je svijetla budućnost, te očekujem da u dogledno vrijeme objave prvi album.PatriasPatrias (Smederevo): Nemanja Plazinić – vokal, Darije Dejanović – gitara, Nenad Đorđević – bubnjevi, i Saša Đorđević – bas gitara.Bend koji sam više puta gledao na raznim otvorenim i zatvorenim prostorima, gdje su svirali pod različitim tehničkim uvjetima, ali jedno je uvijek isto: pun gas! Nesvakidašnji aranžmani, melodični rifovi, odlične gitarske solo dionice, britki vokal i uigrana ritam sekcija nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bez kompromisa, energično i točno su odsvirali, uz horsku pratnju publike, devet svojih pjesama, neke sa objavljenog albuma i neke spremne za drugi. Listu je otvorio “Život” i zatvorio “Imperator”, bez balada i bilo čega što na njih liči, kako bi uvod za zvijezde večeri bio pravi.

Chronosphere (Atena): Spyros Lafias – glavni vokal, gitara, Panos Tsampras – gitara, prateći vokal,  Kostas SpadesChronospherebas gitara, prateći vokal i Thanos Krommidas – bubnjevi. Energetska bomba sa Mediterana! Četrdeset pet minuta sviranja, pjevanja i skakanja u visokom ritmu. Profi bend u svakom pogledu, zvuče i izgledaju kao da su maloprije vremeplovom stigli iz zlatnih godina thrash metala s kraja prošlog vijeka. Duge kose, skoro uniformirano oblačenje, tetovaže, čvrsta i precizna svirka, isprepleteni vokali, sve je spremno za svjetsku scenu! Odsvirali su devet energijom nabijenih autorskih pjesama, od “Killing my sins”, preko “Be the best” do “War infection”, praćeni masovnim headbengom u publici. Kada je Spiros najavio posljednju pjesmu, pomislio sam da je žurka gotova. A onda je nastalo ludilo: klasik Motorhead-a “Ace of spades”, šutka, svi raspoloživi mikrofoni na raspolaganju fanovima, pjevao je tko god je htio i zvučalo je odlično! Furiozan kraj jednog od najboljih koncerata nekog stranog metal benda u Smederevu ikada. Pošto znam da Chronosphere dolazi u Hrvatsku narednih dana, mogu samo  kazati: ne propustite priliku da vidite i čujete momke iz Grčke! Kakvih god i koliko god metal svirki da ste do sada gledali, ovo svakako neće biti višak u vašem koncertnom dosjeu.

Snimak nastupa sva tri benda u Smederevu možete pogledati na YouTube, a link je:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLjT1xr528pwsN8kgy0XrRIKxat3RTlBkZ

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: