Home ReviewsConcerts Izvještaj + galerija: Bugarska Skupština, Don Gatto i Urban Instinkt otvorili sezonu u Osijeku

Izvještaj + galerija: Bugarska Skupština, Don Gatto i Urban Instinkt otvorili sezonu u Osijeku

by Mislav Mihaljević

Početak koncertne sezone 2017. što se tiče žestoke glazbe u Osijeku nije mogao bolje krenuti. Skupila su se tri hardcore benda iz tri različite države i događajem pod nazivom “HC Test 1″ priuštili nešto što se u ovim krajevima stvarno rijetko viđa. Pred alternativnim klubom Epic se u vrijeme najavljenog početka skupilo svega desetak ljudi. Kako je temperatura vani plesala oko desetke ispod nule i trebalo je naoštrit klizaljke za izlazak na ulicu, pomislio sam da se više od tog broja neće ni naći unutar kluba. Bilo mi je drago kad sam skužio da mi je prognoza kriva.

Već za vrijeme startera počela su pred binom nicati lica onih koji su skupili muda i unatoč niskoj temperaturi i ledu došli podržati ovu ideju. Osječki bend Bugarska Skupština je od prvog takta krenuo u svom prepoznatljivom štihu – čvrsto, nemilosrdno i ravno  u srž. Trebalo mi je par trenutaka da pokopčam kako su dodali i treću gitaru u svoj sastav. Po mome mišljenju potez koji je definitivno na mjestu jer sam ih gledao uživo više nego nekoliko puta i nikad dosad nisu brutalnije i nabrijanije zvučali. U prvoj etapi seta je upravo ta treća gitara malo zujala i stvarala manjih problema u soundu, ali je i to bilo brzinski sanirano. Šanžer autorskih pjesama koje su bez dlake na jeziku ispalili, publici je dao dobrano jak šamar, a to je i bio njihov prvi i krajnji cilj. Tekstovi puni kritike i cinizma prema vremenu u kojem živimo i njihov snažan scenski nastup uvijek će imati mjesto među dobrim dijelom osječke ekipe koja zalazi na koncerte. Na nekoliko pjesama im se pridružio i bivši basist, a sam repertoar su posložili između novijih stvari i onih starijih koje su već ušle u uho svima koji ih podržavaju.

Bugarska Skupština – setlist:

 1. Intro
 2. Alergičan na svjež zrak
 3. Živciram se bezveze
 4. Izrode
 5. Čista Energija
 6. Psi / Put
 7. Loš san
 8. Osijek Hardcore
 9. Nisam Kao Ti
 10. Udri po kontejneru / Frustracija / Ne možeš me slomiti
 11. Bukkake
 12. Žao mi je što smo živi svi
 13. Ispred ogledala
 14. Misao
 15. Sada znam
 16. Znam da me mrzite
 17. Puder generacija
 18. Značenje HC ponosa
 19. Održi riječ

Don Gatto (1)

Drugi na lageru bili su Don Gatto koji su se u Osijek zaputili iz Mađarske, točnije Pečuha. Četvorac koji svoj stil predstavljaju kao chainsaw hardcore ima toliko energije i kondicije koja im se odlično uklapa u više-manje tipični hardcore outfit i scenski nastup za koji im je bina na kojoj su sinoć svirali definitivno premala pa su koristili i prostor ispred nje zbog što bližeg i jačeg kontakta. Gitarist im je to digao na novu razinu kada se prošetao kroz cijeli prostor kluba za vrijeme jedne od pjesama.

Poprilično melodičan bend koji je nakon gotovo svake pjesme zahvaljivao svima koji su došli, organizatoru i toncu koji je, usput rečeno, odradio jako dobar posao. Kako bi se što više pokušali povezati s okupljenima, gitarist je dosta stvari pokušao izgovoriti na hrvatskom, a što je najjače, čak mu i nije išlo tako loše. Kasnije sam iz razgovora saznao zanimljivost kako su sva četvorica čistunci i kao bend prakticiraju način života bez cigareta, alkohola, droge i drugih poroka. Nekako mi je brzinski proletio njihov nastup, nisam brojao koliko pjesama su svirali, ali mislim da su pogodili baš onu žicu koja kaže taman.

Urban Instinkt (8)

Red je došao i na posljednji bend, a to su bili Urban Instinkt iz Tuzle. Već je poznata stvar da u Bosni i Hercegovini ima velik broj kvalitetnih bendova,a ovi momci su definitivno u vrhu te kategorije. Najavili su svoj nastup parolom „totalno drukčiji od drugih“, a tako je zaista i bilo. U usporedbi sva tri benda koja su sinoć nastupala, oni su najviše pomiješali hardcore s rap glazbom i tu opravdali onu rap core deklaraciju. Njihova točka je nazočnima pružila priliku vidjeti kako se može ležerno i opušteno svirati, a da to s druge strane zvuči masno, s pravim porukama i pravilnom dozom emocije. Kao gost im se za mikrofonom par puta pridružio i Bole iz Bugarske Skupštine i mogla se osjetiti prijateljska, bratska atmosfera koja je u tim trenucima vladala. Kada su priveli kraju, slušateljima nije bilo dosta i vratili su se na bis kako bi još jednom predstavili novu stvar koju su izbacili.

Urban Instinkt – setlista:

 1. Streetfight
 2. Moj grad
 3. Sam
 4. Shpanac
 5. Duboko u krvi
 6. Daj joj kesh
 7. Ulica je zlo
 8. Pride
 9. Gotta Go (Agnostic Front cover)
 10. Cop Killer (Body Count cover)

Nakon momaka iz Tuzle, na binu se kratko vratila Bugarska Skupština koja je za dvojicu prijatelja koji su zakasnili odsvirala još par pjesama i tako stavila točku na i glazbenom dijelu noći. Na kraju svega, skupilo se po slobodnoj procjeni nekih pedesetak ljudi (što je trenutno za Osijek super) i stvorilo se toliko energije i popilo toliko cuge da mislim kako nikom nije bilo hladno kad se zaputio prema kući ili kud god ga je put već dalje poveo.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: