Home News Black Sabbath odsvirali posljednji koncert i dosegli “The End”

Black Sabbath odsvirali posljednji koncert i dosegli “The End”

by Mislav Mihaljević

Nakon karijere duge 49 godina, začetnici Heavy Metala, Black Sabbath, spustili su 4. veljače 2017. posljednji put svoje kulise u gradu gdje su i započeli karijeru, a to je Birmingham u Engleskoj. Mjesto radnje toga događaja bila je tamošnja Genting Arena.

Black Sabbath

Neposredno prije izlaska na binu, Ozzy Osbourne emotivno je izjavio: “Od trena kad sam ušao u ovu zgradu, bio sam sretan i bio sam slomljen. Idemo vidjeti što će se dogoditi.

Pjesme koju su za fanove odsvirali posljednji put:

 1. Black Sabbath
 2. Fairies Wear Boots
 3. Under The Sun / Every Day Comes And Goes
 4. After Forever
 5. Into The Void
 6. Snowblind
 7. War Pigs
 8. N.I.B.
 9. Hand Of Doom
 10. Supernaut / Sabbath Bloody Sabbath / Megalomania (medley)
 11. Rat Salad
 12. Iron Man
 13. Dirty Women
 14. Children Of The Grave 
 15. Paranoid

Protekli tjedan, Ozzy je nazvao svoj život s Black Sabbathom “najnevjerojatnijom pustolovinom” i dodao kako je bend završio svoje putovanje. “Najponosniji sam što u srcu nosim činjenicu kako Black Sabbath nije nastao iz neke puke besmislenosti. To su bila četiri prijatelja koja su imala isti san i koji se ostvario iznad svih naših mogućih i nemogućih očekivanja.

Krotitelj ove glazbene zvijeri, Tony Iommi, rekao je kako neće potpuno isključiti mogućnost ponovnog okupljanja u svrhu sviranja pokojeg zajedničkog koncerta. “Ne bih to potpuno otpisao. Moguće je. Možda snimimo i još jedan album. No, nisam siguran hoće li se to dogoditi.” – iznosi Iommi.

Tony Iommi

“The End” turneja bila je posljednja iz razloga što se Iommiju dijagnosticirao rak 2012. (koji je trenutno u stadiju mirovanja) pa time ne može više sudjelovati u dugačkim putovanjima. Nastavno s tim priznaje: “Tek kada sam obolio, tada sam osjetio da postajem ranjiv. Prije toga, mogao sam sve. Mnogi stručnjaci su mi krenuli s govorima da više ne letim, ne radim ovo, ne radim ono… I to je dovelo do ovoga gdje smo sada. Jednom mora stići kraj.”  Black Sabbath snimili su svoj posljednji reunion album “13“, putovali po svijetu promovirajući ga, a Iommi je prolazio kroz liječenje i terapije povezane sa svojom bolešću uz naglasak da se morao svakih šest tjedana vraćati u Englesku.Na pitanje koje se tiče njegovog života nakon Black Sabbatha, odgovara: “Još uvijek razmišljam, bit će veoma čudno. Black Sabbath je oduvijek bio moj život, od prvog dana. Sve je bilo u drugom planu zbog Black Sabbatha, svi moji brakovi i drugi interesi. Praktički sam živio u studiju, stalno nešto radeći. Ne znam što reći o tom posljednjem koncertu.“Originalna postava okupila se davne 1969., a činili su ju Ozzy Osbourne za mikrofonom, Tony Iommi na gitari, Geezer Butler na bass gitari i Bill Ward za bubnjevima. Svirali su zajedno do 1978., uz periode ponovnog okupljanja u u devedesetima i kasnije u svrhu nastupa uživo.Nakon toga, ponovno su se okupili 2011. kako bi snimili novi album i odradili turneju. Kako je Ward iz te priče otpao nakon samo nekoliko mjeseci, Black Sabbath su uzeli na njegovo mjesto Tommyja Cluefosa, bubnjara koji regularno svira s Ozzyjem na turnejama. Brad Wilk, bubnjar sastava Rage Against The Machine, snimio je bubnjeve na naslovnoj pjesmi “13”.I sada nakon svega, u vremenu koje slijedi, ostaje nam se duboko nakloniti velikanima i vidjeti kako će svijet dalje funkcionirati bez nečega toliko značajnog kao što je Black Sabbath.

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: