Home SceneInterviews Andrej: To je dan koji smo posvetili za pokojonog Branimira, njemu u čast sviramo i napravit ćemo taj dan posebnim

Andrej: To je dan koji smo posvetili za pokojonog Branimira, njemu u čast sviramo i napravit ćemo taj dan posebnim

by Vjeran

To je dan koji smo posvetili za pokojonog Branimira, njemu u čast sviramo i napravit ćemo taj dan posebnim

Andrej

Ove godine se održava osmi po redu memorijalni koncert za Branimira Vugdeliju u Sinju na košarkaškom igralištu. Na ovom memorijalnom koncertu nastupaju Kontradikshn (Slovenija), Coldest Dawn (Split), Ashes of Eternity (Zagreb), te Embrio(Sinj)., a mi smo iskoristili priliku i porazgovarali sa Andrejom. Njegov one man projekt Coldest Dawn je za ovu priliku prerastao u pravi bend, a hoće li tako ostati pročitajte u intervjuu koji slijedi.

MJM: Za početak, možeš li nam se predstaviti i što znači ime Coldest Dawn?

Andrej: Ja sam Andrej Kupres i nedavno sam napunio 19 godina, bavim se glazbom i produkcijom i to jedino što me uistinu interesira. Coldest Dawn je one man band projekt, pokrenut 2011. godine. Tema benda je melankolija, a po žanru, od početka je bio Gothic Rock, pa sve do sada Melancholic Metal što varira sa Gothic Metalom, jako atmosferičnim gitarama i bariton vokalima. Veoma sam posvećen tom projektu, neman nijedan drugi bend, niti me zanima ulazak u neki novi bend. Projekt je držan u tajnosti sve do travnja 2014. kada su pjesme objavljene na Youtubeu i stranicama putem facebooka. Coldest Dawn znači “Najhladnija Zora”. Dosad me par ljudi pitalo što znači to ime. Od 14-te godine pa do evo dan danas imam običaj provesti noć ne spavajući, tako da bih većinu vremena proveo slušajući glazbu, pa bih uvijek čekao zoru, taman kad počinje nestajati mrak i pojavljivati se lagani trag svjetla. Tada bih izašao na balkon, i naravno zimi, bih se smrzavao dok bih stajao na balkonu, ali posebno sam volio tu tišinu gdje nema gradske buke. I to mi je zapravo bila inspiracija za ime projekta, jer me inspirira ta jutarnja hladnoća i tišina. Projekt ujedno ima i svoj simbol tj. svoju boju, a to je baš ona boja prije prave zore, tamno plava.

MJM: Zašto si ovaj projekt odlučio raditi kao one man band?

Andrej: Bezbroj puta sam pokušavao okupiti bend po Splitu i okolici, još od kad je Coldest Dawn počeo i kada su počele prve snimke, ali sam dosad nailazio na velik broj nezainteresiranih ljudi, koje nije privlačila ta vrsta glazbe i način na koji bend djeluje. Svima je to bilo veoma depresivno, sporo i lagano, svih je zbunjivao sound i tema te glazbe. Očito su navikli na brzo i žestoko. Pomirio sam se s time da to neće nikada biti bend, i draže mi je tako jer sve lakše teče, snimanje i sve ostalo.

MJM: Što si do sada snimio?

Andrej: Dosad imam snimljena 2 albuma, jedan full album i jedan EP. Prvi album “Descend In Memories” započeo sam sa snimanjem još 2011. i moja prva pjesma ikad je “Last Of My Light”.Album se snimao sve do 2013. kada je sve konačno bilo snimljeno, ali je prolazilo kroz dug period masteringa, te je držan u tajnosti sve do 2015. kada je napokon i objavljen. Drugi album tj. EP predstavio se u skroz novom soundu, sa više mističnijim temama, i naravno nekim pjesmama sa temama o ljubavi. Za sad se pjesma “Autumn Every Thousand Years” proslavila kao pjesma sa utjecajem melankolije, beznađa i pogotovo s mojim “bezvoljnim vokalom”.

MJM: Za svirku povodom 8. Memorijala za Branimira Vugdeliju u Sinju si odlučio okupiti bend. Možeš li ih predstaviti i da li ćeš nastaviti kao bend?

Andrej: Velika mi je bila želja odraditi bar jedan live nastup i predstaviti svoj projekt i svoje pjesme uživo, i evo od travnja ove godine okupio sam bend sa dugogodišnjim poznanicima koji su dobrovoljno odlučili odraditi live nastup na Memorijalu za Branimira Vugdeliju, iako većinu baš i ne interesira moja glazba i tip glazbe. Dugogodišnji prijatelj Filip Čulić (bas gitara), uvijek bi dolazio kod mene zasvirati sa njegovim neizmjernim dozama zezancije, dobrovoljno je odlučio formirati sa mnom bend za live nastupe. Pridružio nam se poznanik Toni Barbarić (klavijature) i Duje Mateljak (bubnjevi). Nakon malo duže potrage za drugim gitaristom, pridružio sam se Leo Hajder (gitara). Ja dalje sam nastavljam sa svojim projektom, kao što sam rekao to nikad neće biti bend. Što se tiče benda za live nastupe, nažalost se neće nastaviti jer je svaki član benda izdvojio vrijeme za bend unatoč faksu i poslu. Dobivao sam i pitanja hoću li svirati u Splitu? Moj odgovor je bio: “Split nije za mene, jer znam da ovdje nikoga ne interesira moja glazba.”.

MJM: Kako vidiš metal scenu u Splitu?

Andrej: Nisam uopće zadovoljan sa trenutnom metal scenom u Splitu, kao da sve polagano odumire i pretvara se u mnoštvo cover bendova. Jedini bend na području Splita koji me interesirao je “Prevail” jer već dugo godina gledam taj bend na nastupima, i radujem se njihovom novom nastupu. S vremenom se bend promijenio i primjetio sam trud koji ulažu u bend. Posebno me fascinirao vokal Tonija Ljubića koji stvarno ima vrhunske raspone od growla pa do screama.

MJM: Odakle crpiš inspiraciju za glazbu i tekstove?

Andrej: Prirodne pojave tipa munje, vjetra, grmljavine, kiše i šume su inspiracija za moju glazbu. Najveći okidač svih mojih emocija i blagog stanja depresije je snijeg, to je glavna pojava koja me usitinu inspirira. Označava neku pustoš i stanje mira i tišine. Veoma sam osjetljiv na Božićno i zimsko doba, tada mi je u glavi jedna velika mećava. Što se tiče teksta, inspiriraju me emocije, u nekom stanju zaljubljenosti ili potištenosti.

MJM: Koji bi bend iz domače scene izdvojio kao najperspektivniji?

Andrej: Definitivno “Kryn”,sa pjesmom “Reminder”. Sviđa mi se njihov sound, pogotovo gitare koje su naštimane na drop A tunning, to mi je stvarno super i očekujem još puno toga od njih.

MJM: Da li si već negdje nastupao?

Andrej: Ne, nisam nigdje dosad nastupao. Nekima je smiješno to što se bavim glazbom već dugo vremena, bio u jedno 10 bendova, i neman niti jedan nastup. Imam veliku želju za nastupom, ali nikad nisam sebe forsirao za nastupe, neke sam prilike propuštao, ali eto nije mi se ukazala prilika s tim bendovima do sada da imam koncert. Ovaj nastup u Sinju bit će mi prvi koncert ikada.

MJM: Zašto si odlučio svirati metal?

Andrej: Volim dobru distorziju, pogotovo što se miješa sa laganim, npr. sa klavirom ili s nekim clean dionicama na gitari, i to je ono što tražim u svom projektu.

MJM: Što pripremate za koncert i što bi poručili ljudima koji će doći na koncert?

Andrej: Za koncert pripremamo se dobro provest, drugo nam ništa nije bitno, set listu imamo sa 2 obrade. Jedva čekamo tamo doći i svirat, koliko god tužna i tmurna glazba bila cilj nam je zabavit se i zabavit publiku isto tako bi i poručio i ljudima koji će doći. Iako je to dan koji smo posvetili za pokojonog Branimira, njemu u čast sviramo i napravit ćemo taj dan posebnim.

MJM: Za kraj, koji su ti daljnji planovi?

Andrej: Nakon ovog koncerta svako ide svojim putem, a ja počinjem sa snimanjem novih stvari, i par spotova. Dotad ću sigurno uspjeti isprintati svoje majice koje sam dizajnirao, pa da neko i prošeće gradom s mojim projektom hehe. Zahvaljujem se Metal Jacket Magazinu i Vjeranu Birimiši na intervjuu. 😉

Coldest Dawn – Fade In Angel (video)

You may also like