Home Columns Spustite rolete, zatvorite škure, navucite zastore, ne puštajte djecu van, stiže Slayer!!!

Spustite rolete, zatvorite škure, navucite zastore, ne puštajte djecu van, stiže Slayer!!!

by Vjeran

UNITED STATES - JANUARY 01: Photo of SLAYER (Photo by Ebet Roberts/Redferns)Vjerojatno će se pronaći popriličan broj ljudi koji će razmišljati i govoriti ovo što piše u naslovu, ali sada nije vrijeme za o tome razglabati, nego je vrijeme nakloniti se jednom jedinom, velikom Slayeru.

U srijedu 1. lipnja u Zagrebu, ovaj put na velesajmu, još jednom će se  pojaviti ikone trash metala Slayer, ovaj put i uz podršku još jednog člana ”velike četvorke” Anthraxa. Slayer je opće poznat svjetski bend, ne samo po dosezima u metal glazbi, nego i po mnogim konotacijama koje je su se vezale uz bend, a te iste su skretale pažnju ”običnih”, do tada ne zainteresiranih ljudi.

  Sve je počelo 1981. u Kaliforniji,  kada gitaristi Jeff Hanemman i Kerry King, zajedno sa basistom i vokalom Tomom Arayom, te bubnjarom Daveom Lombardom, osnivaju heavy metal bend Slayer. Bend se razvijao prirodno, svirajući po klubovima, da bi njihov put krenuo ozbiljnije kada ih je primijetio Brian Slagel, osnivač diskografske kuće Metal Blade Record, pod kojom su 1983. izdali prvi album Show No Mercy. Ono s čim su krenuli od tog albuma, prati ih kroz cijelu karijeru, kritike na primjese sotonizma u mračnim tekstovima , začinjenim brzim trashey zvukom, postaju epitet benda.  Sa drugim albumom Hell Awaits nastavljaju u istom tonu te unatoč slaboj promociji postižu dobru prodaju, te ovaj put privlače pažnju producenta Ricka Rubina. Sa Rickom, u sklopu diskografske kuće Def Jam Records, za koju je on radio, objavljuju treći studijski album Reign In Blood. Ovim albumom zakoračili su stepenicu više u brzini svirke, te svojevrsno začeli speed metal. Novo stečenom publicitetu kumovale su optužbe za nacizam kroz izgled i simbole, ali i kroz pjesmu Angel Of Death koja govori o zloglasnom nacističkom doktoru Josefu Mengeleu. Bend je sve optužbe odbacio tvrdeći da se samo interesiraju za Drugi svjetski rat, ne opredjeljujući se ni za koga. Ipak pod pritiskom javnosti dotadašnji distributer otkazuje suradnju, te Slayer sa svojim izdavačem traži nove putove. No, uspjeli su i sa otkazanim koncertima i bez distribucije postići zlatnu nakladu. Uslijedila je 1988. i  album South Of Heaven kojem je prethodio i privremeni odlazak Davea Lombarda, koji se ipak ubrzo vratio u bend.

Slayer je kroz godine usavršio i energične nastupe kojima su žarili i palili. Milijunsku nakladu ostvarili su albumom Seasons In Abyss i dobili pohvale sa svih strana.  Problemi u odnosima Lombardo – ostatak benda, kulminirali su njegovim izbacivanjem 1992. U bend je primljen Paul Bostaph, i nakon nekoliko odrađenih svirki činilo se da je bendu kraj.

Kraj se nije dogodio nego samo stanka do 1994. i novog ultra brzog albuma Divine Intervention koji je uz solidnu prodaju opet donio razne osude, ovog puta zbog krvoločnog omota.  I na sljedećim albumima Slayer nastavlja u  svom stilu, 1996. bivaju optuženi od strane roditelja djevojčice koju je ubio njihov fan. U sudskom procesu optužbe su odbačene, usprkos inzistiranju druge strane da je Slayerova glazba bila poticaj ubojici. Ovaj slučaj postao je i značajan i sudskoj praksi po pitanju tretiranja odgovornosti. Ljepše stvari u bendu dogodile su se povratkom Lombarda 2001. , da bi 2006. izdali Christ Illusion, te nastavili u svom stilu i sa albumom World Painted Blood iz 2009.  Od tog albuma do posljednje izdanog Repentlessa, proći će šest turbulentnih  godina, od  kojih  zauvijek urezana ostaje  2013., nažalost, zbog smrti Jeffa Hanemmana. Jeff  je preminuo od zatajenja jetre, a dvije godine ranije borio se sa nekrotičnim facilitisom, bolešću koja nagriza potkožno masno tkivo i dublje slojeve kože. Uzrok bolesti je navodno bila infekcija zbog ugriza pauka, zbog čega je zamalo izbjegao amputiranje ruke. Iste godine kad ih je Jeff napustio, iz Slayera je ponovno izbačen Dave Lombardo, a opet ga je zamjenio Paul Bostaph koji je i danas član uz živuće osnivače Arayu i Kinga, te Garya Holta kao zamjenu na gitari, umjesto pokojnog Jeffa.

Slayer

O svježem albumu Repentelss izdanom 2015. Tom Araya govori kao o pravom Slayerovskom, ipak s u jednom intervjuu emotivno priznaje da je to album od samo pola Slayera. Četvorka će isti album predstaviti u Zagrebu i to ususret međunarodnom danu Slayera  koji se obilježava 6.6.2016. Prilika je to za slavljeničko raspoloženje fanova, od kojih mnogi koncert čekaju sa nostalgijom na neke ljude koje su ranije gledali a nema ih, kao i  na neke  stare albume, sa dušom koji također više nema, ali sa nadom da će se dašak njih opet pojaviti.

SLAYER_ANTHRAX_B1-page-00133

Tekst: Frane Smoljo

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: