Home ReviewsConcerts Kalevala i naši gusari zajedno u klubu “Klub”; audio intervju Rum Smugglersa

Kalevala i naši gusari zajedno u klubu “Klub”; audio intervju Rum Smugglersa

by Vjeran

Rum Smugglers (19)

U samom centru Zagreba, u klubu jednostavnog imena ‘Klub’, održan je koncert ruskog folk metal benda Kalevale. Kalevala je koncert održala u sklopu svoje europske turneje, a u današnjem izdanju podršku su im radili već dobro znani Rum Smugglersi. Kalevala, inače, svira od 2007 i već imaju 4 albuma u svom repertoaru uz lijep broj raznih singlova i kompilacija. Ovo im je prva velika turneja.

Nedugo poslije 21:00 sati, na pozornicu dolaze svima znani savski gusari, Rum Smugglers. Ovo im je prvi nastup nakon kraćeg hiatusa zbog odlaska gitarista Mateja Perice. Na njegovo mjesto dolazi novopečeni gitarist Exera, Boris Čorak koji je svoje virtuozne dionice pridonio još jednom bendu. Njihov ovokoncertni repertoar je bio sastavljen od već ustaljenih numera koje su svima bile poznate. Međutim, unutar liste poznatih, uvukle su se i par novih, svježe napisanih Chest Of Gold (ok, ova nije TOLIKO svježa) te Destruction Of Port Royale na kojoj bend pokazuje mnogo drugačije lice, jedno slićnije Running Wildu nego Kreatoru. Sve su završili sa drugom verzijom Chest Of Golda koja se pokazala mnogo bržom i nasilnijom te coverom Dethklokova Murmaidera.

Kalevala (5)

Ubrzo na pozornicu dolaze ruski folkeri Kalevala. Bass, harmonika, gitara i bubanj su otpočeli ovaj spektakl minijaturnih dimenzija, samo kako bi u pravom trenutku na pozornicu izletila vokalistica Ksenia Markevich. Kalevala se je izuzetno kao bend potrudila složiti vrlo opširnu listu od 20+ pjesama te je sam nastup bio izuzetno energičan i prepun interakcija sa (malobrojnom) publikom. Čak ni iznenadno puknuće žice na gitari nije spriječilo ovaj bend u njihovoj ambicioznosti. Problem je bio riješen gotovo instantno, samo kako bi se mogla nastaviti vesela slavenska atmosfera pijančevanja i plesa. Svoj su nastup vrlo lijepo zaokružili, a gladna publika je zasigurno utažila svoju glad za svojom dozom čistog folk metala.

Sve u svemu, vrlo kvalitetan događaj kojega je nažalost pokvario datum, a samim time i manji broj dolazaka. Unatoč tome, oba benda su izuzetno kvalitetno odradila svoje gaže i zabavili publiku koja je bila prisutna, a to je najvažnije.

Tekst i intervju: Filip Gudan
Foto: Ivan Maršić

You may also like