Home Columns 10 stvari koje niste znali o Freddieu Mercuryju (5/9/1946 – 24/11/1991)

10 stvari koje niste znali o Freddieu Mercuryju (5/9/1946 – 24/11/1991)

by Vjeran

10 stvari koje niste znali o Freddieu Mercuryju 

Freddie MercuryNa njegovoj službenoj putovnici je čak pisalo ‘Frederick Mercury’, unatoč gore navedenom rodnom imenu. Zvati ga ikako drugačije osim Freddy je bilo sasvim uzaludno jer se uopće ne bi odazvao. Ime Freddie je konkretno počelo  životnom razdoblju u Engleskoj, a Mercury po osnutku grupe.

Mercury nije sam sebe smatrao nešto naročito dobrim pijanistom. Stoga se uvijek i pribojavao izvoditi Bohemian Rhapsody na koncertima jer se brinuo da ne zezne taj određeni dio. Kasnije je počeo sve manje koristiti klavir tako da ima više slobode za ples i vratolomije na pozornici tokom nastupa.

U finalnim scenama ”It’s a hard life” spota, kad Freddie sjeda na stepenice, to čini vrlo oprezno naslanjajući se na jednu stranu više nego na drugu. Tada mu je naime tek bio uklonjen gips, suvenir koji je zaradio tokom pijanih vratolomija jedne večeri u New York baru u Munchenu.

Mercury je uvijek bio u najboljoj formi na koncertima nakon emocionalnih sukoba. Prije nastupa u Milton Keynes Bowlu, masivno se posvađao s tadašnjim partnerom, Billom Reidom, što je kulminiralo time da ga je Bill ugrizao tako jako za ruku da su ostali tragovi ugriza i krv nije prestajala teći. Jedna druga njihova svađa je ostavila hotelsku sobu u slojevima slomljenog stakla i žbuke sa zidova po podu.

U drugom incidentu s Reidom, toliko su se jako svađali i vikali jedno na drugo nekoliko sati da se Freddie ujutro probudio kompletno promukao i to na dan kad je Queen trebao nastupati uživo u Saturday Night Live. Čitav dan je iskušavao svakojake lijekove za povrat glasa što mu je jedva uspilo na koncu dana.

Nakon ukrcaja na let od Tokija do New Yorka jednom prilikom, otkrio je da je avion DC10, model koji je već imao ranijih problema s radom. ”DC vuče na smrt!” primijetio je prije nego je užurbano pokupio svoje stvari, sišao s aviona i uzeo jedino dostupno mjesto na sljedećem avionu, 14 sati kasnije u ekonomskoj klasi za razliku od prve klase koju je imao u DC10.

Dok je Mercury bio na turneji po SAD-u, otkrio je da muškarac s kojim se viđa, Tony Bastin, je viđen s nekim drugim. Za osvetu, platio mu je avionsku kartu od Engleske do Amerike pod objašnjenjem da ga samo želi vidjeti. Našao se s njim odmah po njegovom dolasku, rekao mu da je gotovo i smjestio ga na prvi slijedeći avion natrag za London. Također je zadržao njegovo mačka Oscara.

Mercury je toliko volio svoje mačke, do te razine da je bi svakom prilikom zvao doma da može s njima razgovarati. Njegova kroz jedan period djevojka i dugogodišnja bliska prijateljica Mary Austin bi držala mačke kraj slušalice tako da one mogu čuti kako on govori. Također je imao naslikane portrete svojih ljubimaca.

Mercuryjevi asistenti su obavezno morali iz sebe imati papir i olovku u svakoj prilici u slučaju da naglo dobije inspiraciju. Lirike za Life is Real su naglo nastale tokom leta preko Atlantika, s tim da ono što danas ide ka ”guilt stains on my pillow” je originalno bilo zapisano kao ”cunt stains on my pillow”.

Rekreacija statue u njegovu čast, sa Ženevskog jezera u Švicarskoj,  je smještena na vrhu Dominion Theatre, odmah niz Oxford Streef od (tada) Clash HQ.

Piše: Mia Mime Penović

0 comment
0

You may also like

%d bloggers like this: